Εθνοφυλακή: Το …έτος μέριμνας προσωπικού τους στερεί μέχρι και την κάρτα του ΟΑΕΔ!

Posted on 27 Μαΐου 2018Εθνοφυλακή: Το ζήτημα του «Επαναπροσδιορισμού του ιδιόρρυθμου καθεστώτος των Εθνοφυλάκων» έφερε στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 6000/16-5-2018 Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.κ. Πάνο Καμένο και Έφη Αχτσιόγλου αντίστοιχα, έφερε στην Βουλή το ζήτημα του «επαναπροσδιορισμού του ιδιόρρυθμου καθεστώτος των Εθνοφυλάκων».


Το έτος 2017 ήταν…

έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων!!! 

Όμως όπως φαίνεται ΓΕΣ και ΥΠΕΘΑ δεν το αξιοποίησαν….


Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο κ. Τζελέπης υπογραμμίζει ότι: «Πριν από ένα χρόνο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε διακηρύξει ότι: «το έτος 2017 είναι έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων» και μάλιστα είχε διαβεβαιώσει όλους τους Εθνοφύλακες «ότι με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου του θα τους δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο συντονισμό και συμμετοχή τους στην Εθνική Άμυνα της πατρίδας μας. Ωστόσο, σήμερα, εν έτη 2018 εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική διαφορά στην νομική μεταχείριση των Εθνοφυλάκων από το Κράτος.

Η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους (η πρώτη δε και ως μισθωτούς), ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζουν ρητά ή σιωπηρά ως εθελοντές!».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Βουλευτής «παρόλο που το Υπουργείο συνεχίζει να χαρακτηρίζει την απασχόλησή τους ως «εθελοντική» και την ημερήσια αποζημίωσή τους ως «μη έχουσα την έννοια του εργατικού ημερομισθίου» (δε συνεπάγεται δηλαδή ούτε ασφάλιση, ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη), αλλά ως παροχή «για την κάλυψη δαπανών διατροφής, ιματισμού και υποδήσεως», οι αποδοχές τους σήμερα φορολογούνται κανονικά, καθώς για μηνιαίες αποδοχές άνω των 300 ευρώ διενεργείται παρακράτηση ποσού με συντελεστή 20% επί του συνόλου των αποδοχών.

Έτσι, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζελέπης «ως «απασχολούμενοι» δεν έχουν πλέον και δικαίωμα κάρτας ανεργίας, η οποία θα τους εξασφάλιζε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη ή δικαίωμα συμμετοχής σε πρόγραμμα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ και σε προκηρύξεις συμβάσεων εργασίας, ενώ παράλληλα τους αφαιρείται και ο χρόνος ανεργίας από τότε που ξεκίνησαν τις υπηρεσίες τους στον στρατό».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη «το θέμα αφορά εκατοντάδες δεκάδες οικογένειες, πολλών εκ των οποίων, σαφέστατα, οι χρηματικοί πόροι θα βασίζονται στις υπηρεσίες ενός μέλους που υπηρετεί στην Εθνοφυλακή» όπως επίσης πρόκειται «για μία κατάφωρη αδικία και οι Εθνοφύλακες, ως γνωστό, καλύπτουν βασικές και μόνιμες ανάγκες του στρατού» ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν εάν προτίθενται να επανεξετάσουν και επαναπροσδιορίσουν το νομικό καθεστώς για τους Εθνοφύλακες, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί «εάν σκοπεύουν να προβούν σ’ όλες τις απαιτούμενες και απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν τα στοιχειώδη, εργασιακά τους δικαιώματα».