Απάντηση Ρήγα – «Αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41»

Posted on 8 Νοεμβρίου 2018


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ , ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δείτε όλη την απάντηση

 

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 2582/17-10-2018 της Βουλής των Ελλήνων.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γεώργιος Κασαπίδης με θέμα «Αποκλεισμός των συγγενών από τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τα ακόλουθα:

Η τελετή ενταφιασμού των 573 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών, τελέστηκε σε εξαιρετικό κλίμα σε μία λιτή αλλά και συγκινητική τελετή, χωρίς να παρεμποδιστεί η είσοδος σε Έλληνες πολίτες από την αλβανική αστυνομία, πράγμα το οποίο αναδεικνύει το αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι στο εν λόγω κοιμητήριο (Κλεισούρας) διενεργήθηκαν εργασίες βελτίωσης της υποδομής των οστεοφυλακίων και ευρύτερα του χώρου, ο οποίος ήταν αχρησιμοποίητος επί μία 10ετία.

Πέραν των ανωτέρω, αναφορικά με την αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ στο εν λόγω θέμα, σας επισημαίνω ότι το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με το Ν. 3782/2009 που αφορά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σχετικά με το έργο της αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 παρέχει ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και επανενταφιασμό των ευρεθέντων σωρών.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Posted in: ΕΙΔΗΣΕΙΣ