Σαν σήμερα : Οι Ήρωες Έλληνες ιπτάμενοι που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία

Posted on 18 Νοεμβρίου 2018Στις 18 Νοεμβρίου 1940, Σμηναγός Κωνσταντίνος Γιαννικώστας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, όπου εκτελούσε αποστολή περιπολίας με αεροσκάφος PZL της 22ης Μοίρας Διώξεως.

Επίσης ο  Επισμηνίας Γρηγόριος Βαλκανάς έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροπλάνο PZL της 23ης Μοίρας Διώξεως.


Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, τριάντα πέντε ελληνικά P.24 κατέρριψαν μεταξύ Νοεμβρίου 1940 – Απριλίου 1941 σαράντα εχθρικά αεροσκάφη, εκ των οποίων ένα με εμβολισμό.


Ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως στην περιοχή Ιβάν της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς και όταν εξαντλήθηκαν όλα τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροπλάνο του πάνω σε ένα ιταλικό καταδιωκτικό με αποτέλεσμα και τα δύο αεροπλάνα μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν φωτιά και να καούν.

Κατά την ίδια αερομαχία ο Υποσμηναγός Ι. Κυριαζής, αν και τραυματισμένος σοβαρά στο πόδι, στρέφει τα όπλα του εναντίον δύο εχθρικών καταδιωκτικών που κατέπεσαν διάτρητα.


Επίσης σαν σήμερα στις 18 Νοεμβρίου 1981, ο Σμηναγός (Ι) Ιωάννης Αντωνόπουλος έχασε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή Σκυροπούλας, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους F-1C της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα).