Σαν σήμερα: Ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωακείμ Παντελάκης με Mirage 2000 και ο Δευτεροετής Ίκαρος Διονύσιος Παναγόπουλος με Τ-2Ε ανοίγουν τα φτερά τους για το πάνθεον των Ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

Posted on 28 Ιουλίου 2019


MIRAGE ΜΙΡΑΖ

Η ενταντική εκπαίδευση για να αντιμετωπιστεί ο Τούρκος εισβολέας σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι η καθημερινή πραγματικότητα των Ιπταμένων της Π.Α.

Σε μια τέτοια εκπάιδευση στις 28 Ιουλίου 1997, ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωακείμ Παντελάκης έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος Mirage 2000, του οποίου ήταν κυβερνήτης έπεσε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου.

Το αεροσκάφος με άλλο ένα ιδίου τύπου είχε απογειωθεί από την Τανάγρα για άσκηση αναχαίτισης 2 εναντίον 2. Συνολικά στην περιοχή βρίσκονταν 4 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με τα δύο να παίζουν τον ρόλο του εισβολέα και τα άλλα 2 να τα αναχαιτίζουν

Το αεροσκάφος του Υποσμηναγού πετούσε γύρω στις 10.50 εκείνης της ημέρας μεταξύ 500 και 1000 ποδών όταν χάθηκε.

Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για έναν παφλασμό που είδαν οι άλλοι πιλότοι στην θάλασσα.

 

T-2

Επίσης σαν σήμερα στις 28 Ιουλίου 1983 τις μεσημεριανές ώρες, ο Δευτεροετής Ίκαρος Διονύσιος Παναγόπουλος έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος Τ-2Ε της 362 Μοίρας Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως της 120 Πτέρυγας Εκπαιδεύσεως Αέρος κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Ο Ίκαρος εκτελούσε άσκηση touch and go.

Δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος που εντοπίστηκε μετά από μέρες από δύτες ….