ΗΡΩΕΣ – ΑΘΑΝΑΤΟΙ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ

Posted on 24 Ιουλίου 2020




Στις 23 Ιουλίου του 2007, ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Χατζούδης έχασαν τη ζωή τους με αεροσκάφος CL-415, στην επαρχιακή οδό Στείρων-Παλαιοποτάμου στη Νότια Εύβοια.
Στις 23 Ιουλίου 1982, ο Υποσμηναγός (Ι) Γεώργιος Τζαγκουρνής έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος Α-7Η της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού της 115 Πτέρυγας Μάχης κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των νήσων Καράβια του Μυρ­τώου Πελάγους.
Στις 23 Ιουλίου 1943, ο Αρχισμηνίας Βασίλειος Δούκας έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, χτυπήθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής πολυβολισμού στόχων στην Κρήτη, και συνετρίβη κατά την έξοδό του από την Κρήτη στην περιοχή Τυμπάκι.
Στις 23 Ιουλίου 1943, ο Αρχισμηνίας Μαυρίκιος Λάιτμερ έχασε τη ζωή του παίρνοντας μέρος ως εθελοντής σε μεγάλη αεροπορική επιδρομή εναντίον εχθρικών στόχων στην Κρήτη με αεροσκάφος Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, όταν χτυπήθηκε από σφόδρα εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά πέφτοντας στο Καλό Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης.
Στις 23 Ιουλίου 1943, ο Ανθυποσμηναγός Ελευθέριος Αθανασάκης έχασε τη ζωή του παίρνοντας μέρος σε μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές εναντίον γερμανικών στόχων στην Κρήτη με αεροσκάφος Hurricane της 336ης Μοίρας Διώξεως. Ήτα ένας από τους 4 που χάθηκαν στην αποστολή. Παρά το γεγονός ότι μια βοηθητική δεξαμενή βενζίνης αποσπάστηκε από το αεροσκάφος κατά την απογείωση, αυτός δεν ματαίωσε, αλλά απεναντίας εκτέλεσε στο ακέραιο την αποστολή του και τελικά αναγκάστηκε να προσγειωθεί λόγω εξαντλήσεως των καυσίμων. Έπεσε όμως στην αντίληψη μιας εχθρικής περιπόλου και αμυνόμενος με το περίστροφό του βρήκε ηρωικό θάνατο κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους του.Οι δύο Ελληνικές Μοίρες Διώξεως 335 και 336 (αεροσκάφη Hurricane), που συγκροτήθηκαν στη Μέση Ανατολή, σε συνεργασία με τις Συμμαχικές Μοίρες 74η, 94η , 213η , 238η , 451η , 227η και 252η (Hurricane, Spitfire και Beau fighter) συμμετείχαν στην εκτέλεση της αποστολής «Θέτις», η οποία προέβλεπε αεροπορική επιδρομή εναντίον γερμανικών στόχων στην Κρήτη. Τα ελληνικά αεροσκάφη με συνεχείς βυθίσεις προσέλαβαν καταυλισμούς, πολυβολεία και στρατιωτικά οχήματα, ενώ έπληξαν στόχους στον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο. Από τα 100 και πλέον συμμαχικά αεροπλάνα απωλέσθησαν περίπου 30, ενώ η Ελληνική Αεροπορία έχασε τέσσερις χειριστές (Ανθυποσμηναγός Αθανασάκης Ελευθέριος, Αρχισμηνίας Λάιτμερ Μαυρίκιος, Αρχισμηνίας Δούκας Βασίλειος και Υποσμηναγός Σκάντζικας Σωτήριος. Ο τελευταίος αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε αργότερα).

Posted in: ΕΙΔΗΣΕΙΣ